Kocka

Published on 06/04,2015

 

 Kocka je jedan vid zabave, rizik koji ona donosi diže nivo adrenalina i stvara specifično  uzbuđenje u nama. Kockanje radi zabave i igre nije isto što i kockanje koje prerasta u adikciju odnosno zavisnost. Tada kockanje predstavlja veliki problem kako za zavisnika tako i za ljude u njegovoj najbližoj okolini.

Šta je patološko kockanje?

Patološko kockanje karakteriše uporno nastavljanje sa kockom bez obzira na gubitak, osiromašenje i ozbiljne socijalne i zakonske probleme kao i poremećen porodični i lični život. Smatra se da je patološko kockanje poremećaj u kontroli impulsa.  To znači da se osoba ponaša po određenom impulsu (u ovom slučaju impulsu za kockanjem) kojem ne može da se odupre.http://www.vaspsiholog.com/wp-content/uploads/2011/02/patol.kockanje1.jpg

Kako se izboriti sa patološkim kockanjem?

Kao najuspešnija u teretmanu patološkog kockanja pokazala se kognitivno bihejvioralna terapija. U ovoj terapiji prvi cilj je otkrivanje i promena iracionalnih uverenja koja su povezana sa neumerenim kockanjem i njegovim upornim održavanjem. Na primer,  verovanja u tzv. ,, veliku pobedu“, verovanje u mogućnost nerealistično velike sreće, sujeverje.  Takođe, radi se i na opovrgavanju tzv. ,, iluzije o kontroli“ koja je suštinska kognitivna zabluda koja se javlja kod patološkog kockanja. Postojanje svesti o posedovanju moći da se predvide šanse za dobitak je konstantna kod osoba koje imaju problema sa patološkim kockanjem. Na kraju, psiholog ukazuje na efekte kockanja, prati ih i pokušava da minimizuje ove efekte na porodicu, posao i finansije klijenta.

 


Trackback URL

http://www.blog.rs/trackback.php?id=253639

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me

One Response to Kocka 1. Visit Profesor

  Dobro, samo nisam baš ljubitelj kocke, a i nisam za to da maloletni uopšte imaju pristup kocki. Za kockarnice koje nerade po zakonu utvrdio bi trajno zatvaranje. 2. Visit Divina Commedia

  Kocka je -
  - Igra na pogrešnu kartu, života!! :-) 3. Visit stopkockanju

  Sve je ovo velika kocka. Celi naš život se zasniva na slučaju i o tome ovisi da li će stvari ići dobro ili loše. Kockanje kao pokušaj zarade novaca je samo jedan od oblika te paltologije, pa čak nije niti onaj najgori.